Audio – Ghid: Recomandari – Utilizare

Câteva recomandări, care ar putea să vă multiplice eficiența în utilizarea aplicatiei IZI.Travel.

Exista 2 modalități de explorare  / utilizare:
1) (recomandat) cu SmartPhone – pe care descarci aplicația gratuită cu numele IZI Travel. Aplicația este mică (circa 60 MB – deci cat 12-15 poze) și descarcarea poate dura circa 1 minut.
2) (de pe un desktop tabletă etc.) poți utiliza un browser, accesa site-ul IZI.Travel, caută oferta de circuite și muzee dintr-o anumită zonă (implicit – cea în care te afli);

Cei mai mulți utilizatori se pregătesc înainte de a vizita o zonă / muzeu etc. Și caută diferite detalii prin internet, îți descarcă hărti, salvează link-uri, fac rezervări etc.

IZI.Travel oferă detalii cu audio-ghiduri (gratuit) pentru câteva mii de circuite (si muzee), în câteva zeci de limbi.
Caută un loc cu WiFi bunalocă 10-15 minute pentru a explora, alege circuite / muzee de interes și apoi descarcă-le pe telefonul tău. De regulă, un circuit sau muzeu are o mărime între 60 și 200 MB și descărcarea poate dura 2-3 minute. Și astfel, pe traseu nu mai ai trafic de date. Smartphone-ul utilizează doar coordonate GPS (pentru care nu sunt costuri).
Evident, poți alege și descărca circuite și (prezentări de) muzee și direct pe teren (traseu) – daca ai o bună conexiune la internet. Dar ar putea dura mai mult și în unele cazuri ai putea avea și ceva costuri.
* De regulă, pentru un subiect (traseu sau muzeu), există cel puțin 2 oferte: una gratuită (cu circa 12-20 de subiecte și prezentare mai succintă) și una mai detaliată care poate avea un cost de 3-5 Euro (dar date fiind detaliile conținute și facilitățile oferite – reprezintă o mare economie de bani și timp, față de cumpărarea unor ghiduri tipărite sau plata unui ghid real). Plus că ai flexibilitate (pornești / oprești / reiei  – de câte ori vrei). Și poți parcurge circuitele (vedea exponantele din muzeu) și off-line si chiar și fără să mergi pe teren.

* Folosiți CĂȘTI (așa a fost concepută aplicația / – nu funcționează butonul pe speakerphone).

  1. A)Recomandări pentruConfigurare:

selectați limbile pe care dvs. le cunoasteți (căci ulterior vă vor fi prezentate doar aplicațiile cu limbile respective). De exemplu, dacă nu ați selectat limba română și există circuite doar în limba română, dvs. nu le veți vedea pe acestea. Când mergeți în zona puțin vizitate, selectați limba acelui loc și astfel pot apare noi circuite, care pot conține informații inedite (sau necesare) din care, cel puțin partea vizuală și denumirile – tot vă pot fi de folos;

> cu aplicația deschisă, în mod implicit vă sunt prezentate (mai întâi) cele mai apropiate circuite și muzee.
> alegeți un anumit circuit sau muzeu. Pentru început – unul gratuit. Odată deschis, puteți vedea (în partea de jos) o scurtă prezentare și chiar mai multe detalii despre principalele obiective. Cât să vă ajute să luați decizii.

> parcugeți toate ecranele. Experimentați toate butoanele (opțiunile). E simplu. Nu sunt prea multe.
Un punct albastru arată pe hartă unde sunteți și unde ar trebui să ajungeți pentru a începe circuitul.
> deschideți un subiect. Parcurgeți setul de poze aferent. Ascultați o înregistrare audio. Treceți la alt subiect.
> schimbați setările (să experimentați).

> acum închideți circuitul, apoi și aplicația. Și redeschideți-le și mergeti la un anumit obiectiv.
Alocati-vă puțin timp (5-10 minute) să vă familiarizați cât mai bine (“ca la dans”) cu fluxul de informa’ii audio și scurtele opriri necesare pentru a mai studia și imaginile noilor atracții.

* Dacă deja ați mai folosit aplicații cu hărți și GPS-uri (rutiere, trackere în natură etc) – probabil că această aplicație vi se va părea mult mai simplă (și chiar este!) și veți avea nevoie de doar 2-4 minute să o înțelegeți complet.

B) RECOMANDARI – pe TRASEU:
b10) când plecați spre circuit (ex: când ieșiți din hotel, porniți aplicația și folosiți opțiunea (butonul) care vă arată (pe hartă) unde și la ce distanță este punctul de începere al circuitului. Astfel, puteți arăta (verifica) șoferului de la taxi, ca să meargă pe drumul cel mai scurt și rapid etc.

b20) este bine să exersați trecerile rapide între următoarele ecrane (tipuri de informații):
b21) harta întregului circuit (și pe acesta să vedeți punctul albastru în care vă aflați; și dacă apăsați succesiv pe acesta, se va răsuci întreaga hartă și după punctele cardinale, ceea ce poate fi de mare ajutor!)
b22) trecerea la atracția curentă (sau cea de interes) + deschiderea acesteia și parcurgerea tuturor informațiilor aferente (poze, text, linkuri, înregistrare audio), eventuale link-uri externe etc.

b30) imediat când începe o POVESTIRE (care durează 1-5 minute), vă recomandăm:
– să vă opriți într-un loc care să nu încurce traficul (pe alții – prea mult), ca și cum ați avea un adevarat ghid și ar trebui să îl ascultați;
– loc din care să aveți o cât mai bună vizibilitate;
–  priviți pentru a observa cât mai multe detalii, să vă concentrați la elementele și reperele relevante;
* Acolo (în zona acelei atracții), puteți apoi să vă deplasați în alte locuri cu și mai bună vizibilitate (de exemplu pentru a face poze ori pentru a observa detalii). Iar la un moment dat, manual, puteți și să re-ascultați textul asociat.

* Folosiți butoanele de la Setări, pentru următoarele 3 facilități (care periodic se și deselectează și dvs. va trebui să le reselectați – dacă vă sunt de folos):
1) butoanele de +/- (zoom pe harta de ansamlu a circuitului);
2) afișarea zonelor (din jurul atracțiilor) în care funcționează (pornește) audio-ghidul

Notă: unele atacții pot avea și QUIZ-uri asociate. Adică întrebari (cu un raspuns corect) care vă ajută să vă verificați înțelegerea unor detalii. Iar uneori, pur și simplu sunt niște glume sau chiar teste – dar unele au și PREMII (gratuități, reduceri, surprize, etc) precum:
= o cupă de înghețată gratuită;
= o reducere / un bilet gratuit;
= o cafea, ceai ori chiar o caraf[ de limonadă;

b40) când reluați deplasarea pe circuit, la un moment dat este posibil (tot prin audio ghid) să primiți detalii pentru deplasare. Și aceste informații, pot conține câte o RECOMANDARE ori SURPRIZĂ, FACILITATE, Bonus potențial.

  1. C)Note generale (comune):

C11) puteți reseta circuitul (ca și cum l-ați începe de la început). Căci (altfel), culoarea atracțiilor se schimbă pe măsură ce parcurgeti circuitul;
C12) veți primi detalii (de regulă link la o pagină dedicată) care poate conține info referitoare la: 

– elemente de siguranță;
– despre existența unor restricții / tarife / riscuri – care pot apare;
– unde să găsiți suveniruri bune;
– unde să mâncați bine, de calitate și la preturi bune;
– ce să nu faceți (și de ce);