Circuite / Plimbări tematice prin pădure (3+) / marginea lacului / bălți din pădure

# Puteți participa la evenimente organizate periodic (vezi Facebook > Fundatia Snagov > Evenimente), prezentate și în Calendar (Google).
Grupurile pot comanda direct din magazinul online http://Turism.Snagov.ro.
Detalii la tel: 0720762468, office@FundatiaSnagov.ro / turism@Snagov.ro.  Situația Rezervări (locuri libere) => www.Snagov.ro/rezervari

Tură pe gheață (lacul are 16 km lungime)
Insula - Manastirea Snagov
Tritoni din bălțile din padure
Ghiocei > milioane ...
Bălți permanente și temporare
Ce-am mai găsit aici?
Vânătoare de (forme de) frunze
Povestiri și activități
Mic popas cu povestiri și gustare
La cuibul ariciului
Stejar secular * Poză finală de grup

Circuite / Plimbari TEMATICE (pe jos) prin pădurile / marginea lacului / bălți din pădure – din Zona Snagov

Prezentare: Pădurile din Zona Snagov (jurul lacului Snagov) contin o foarte diversificata biodiversitate (flora si fauna) [exista si doua arii naturale protejate, cu padure, lac, balti permanente si temporare etc.].
Astfel, in cursul anului, gradual se schimba peisajul, plantele care ajung sa infloreasca, sa faca seminte / poame, fauna asociata care se hraneste cu ceea ce rezulta, sunete si mirosuri variate, naturale.

Idee / Propunere: Ce poate fi mai placut (util / instructiv) decat a face o plimbare (circuit) prin padure si a avea un insotitor / ghid care sa va duca si sa va arate / prezinte principalele “atractii” (flora / fauna) din ziua (perioada) respectiva?

Alternative: Sunt pregatite 6 zone (recomandate) și circa 12 trasee (“de bază”) cu durate, complexități și tematici diferite. Majoritatea sunt “pe jos” (căci am mai putea utiliza și bicicletele / caiace / vaporaș).

Exemple de ture/circuite: flori de primăvară (6: ghiocei / viorele / untisor – urzici – leurda / micsunele / mix de flori), tritoni – șerpi – șopârle(3),  ieșiri de noapte (4: licurici / broaște / lilieci / insecte), ciuperci(1), macronevertebrate (index biotic), păsări (3),  insecte(3), plante medicinale(3), pe gheață (2 + după urme pe zăpadă) etc. * De fapt, Fundatia Snagov continuă și Monitorizarea de specii și habitate (circa 311 specii) astfel că avem un Calendar special (relevant pentru specialiști).

Dificultate: categoria ușoară-moderată (prin zone de pădure și sat) și vă oferă posibilitatea/ oportunitatea de a descoperi farmecul natural al zonei într-un mod activ. Și avem variante (adaptări) atât pentru copii (4-10 ani / 11-16 ani / adulți) cât și pentru grupuri organizate.
În mod implicit, căutam un set de plante (medicinale, uzuale, rare/protejate) și uneori și anumite exemplare de faună. Pentru a le observa și poza. În mod excepțional:
a) gustăm (ceva de sezon: măceașă, lăptucă, mugure, floare, frunză, corcodușă, dudă, fragi, napi, măr pădureț etc)
b) adunăm câteva exemplare de plante medicinale, pentru a face ulterior (la intoarcerea la sediu) demonstrații (exemplificări) legate de: cum se usucă (pentru ceaiuri), cum se face o infuzie, tinctură, praf, unguent, cremă etc. (vezi mai jos, o colecție de link-uri exemplificative).

Nota: Avem o lista cu circa 53 de plante rare si protejate, care in trecut au fost atestate ca existand in zona Snagov, insa cu ocazia inventarierii din 2011-2012, nu au fost regasite. Deja circa 4 au fost regasite. Iar pe traseele pe care vi le recomandam, sunt sanse mari sa rel regasiti. Si in acest caz, primiti o diploma, o mentionare explicita in site-ul nostru precum si o recunoastere publica de la o institutie de prestigiu (publica) din Bucuresti.

Echipament recomandat: pantaloni si incaltaminte cu o talpa mai groasa, maneci lungi, sacosa/rucsac, macat 1 litru de apa si un “dulce” (fruct, ciocolata), aparat foto, cateva pungi de plastic, telefon, un set de materiale de orientare/informative legat de circuit (obiectivele acestuia).

Durata: 1,5 – 4 ore, in cursul zilei (intre 10:00 – 18:00).

Imagini din circuite:(colectie poze din album Facebook) * Peste 311 specii protejate, rare și amenințate dintr-un total estimat la peste 4200, în 4 habitate principale (Fundatia Snagov a făcut peste 66.000 poze în ultimii 10 ani):
[21] PLANTE C din Zona Snagov (comune – neprotejate
[42] LISTA Specii protejate din ANPLS
[  5] NEVERTEBRATE P din Zona Snagov (protejate+rare) [32f+33I]
[  6] REPTILE P din Zona Snagov (protejate+rare) [32dr+33R]
[39] 180217 Snagov – Tura prin padurile riverane
[55] 160312 Circuitul prin pădurea Snagov
[32] 170318 Tură în pădurea Snagov
  
Tarif
:
1) membrii Fundatiei Snagov (si invitati) – beneficiaza de o suita gratuitati / facilitati
2) 5 lei / persoana (numai la turele de sambata si cand se formeaza grupuri de minim 12 maxim 20 persoane) si se aloca doar un însoțitor.
+10..40 lei pt. varianta cu ghid  (care poate costa intre 100-250 lei / 2h). Aceste sume sunt folosite pentru cheltuielile de întreținere – administrare a Centrului de Biodiversitate;
3) 22-27 lei/persoană pentru grupuri organizate (16+p: segmentul corporate, grădinițe – școli etc). Tariful depinde de: data + ora + durata / traseul / tematica / consumabile + echipamente necesare / ghidul care prezinta detaliile de specialitate de-a lungul traseului;
4) de regulă sunt incluse și scurte activitati eco-civice (igienizare. ecologizare etc.) pentru care asiguram kit (manusi, saci etc.)

Locul de adunare / plecare / intoarcere / discutii: + instructaje, demonstratii, sinteze finale: Sos. Snagov nr 78, Snagov sat, Snagov, Ilfov.

CUM: (si cu) transport public R447 (sau R447bis) la numai 1,5 lei x 2 (în circa 55-65 min) din Piața Presei Libere (fosta Piața Scânteii). În Snagov sat, stația “Poșta” se află la circa 150m de sediul Fundatia Snagov. Folosiți aplicațiile Moovit (spre Snagov spre București) ori STB.
Cu mașina proprie / Cu bicicleta / cu mașina noastră (1 loc dar plecam din Bucuresti la 7:30) 
Plecări din București (Piața Presei Libere) cu coborâre în Snagov sat, stația “Poșta”: 8:55>9:53 / 10:25>11:22 / 11:30> 12:31 / 12:20>13:20 / 13:30>14:28 / 15:00>16:00 / 15:20>16:20 / 16:35>17:38
Retur către București cu plecări din Snagov sat, stația “Poșta”): 11:00 / 12:10 / 13:25 / 14:16 / 15:25 / 16:55/ 17:42 / 18:51 / 20:10 / 20:40 / 22:06 

Mod de participare:
a) la turele de sâmbăta: există evenimente în pagina facebook Fundatia Snagov cu detalii și dați email la office@FundatiaSnagov.ro;
b) grupuri – faceți rezervare / comandă : email turism@snagov.ro (si e necesara o plata in avans)
– Toti participantii vor respecta instructiunile insotitorilor si regulamentele in vigoare.

+++
Nota: Datorita procesului de globalizare (..) exista o descurajare si presiune asupra celor care mai sustin autonomia (off-grid survival aso) ori traditiile locale (ex: prezentate ca riscuri alimentare, sociale, medicale etc.). Astfel, toate competențele milenare se pierd odată cu semințele locale tradiționale etc. . 
Dacă considerăm (doar) PLANTELE, noi vă propunem:

Plantele pot fi consumate crude, pot fi uscate sau conservate si apoi sunt gatite in felurite moduri. Vizitati colectia de produse locale și ajutați cumpărând câteva + dați feedback.
Dar oare cum pot fi utilizate/consumate plantele medicinale pe care le vom cauta in circuitele prin padurile de la Snagov? Iata o scurta enumerare (si instuctiuni – exemple video asociate). De regula asiguram si noi (la sediu) demonstrații similare:
1) CEAI (“apa cu gust”) (film1, film2);
2) INFUZIE (film1, film2);
3) Decoct (film1, film2);
4) Tinctură  (film1, film2);
5) Ulei  (film 1, film2 )
6) Unguent  (film1, film2)
7) Crema  (film1, film2) ;
8) pudră / praf > pastille  (film1, film2)
9) “Pastă de dinți” eco (aroma de busuioc, menta, lamaie);
In fond, de ce nu ai incepe (chiar tu!) sa iti produci cele de mai sus, cu plante cumparate (sau chiar recoltate din natura)?

Pentru orice detalii suplimentare, contactati-ne la office@FundatiaSnagov.ro * Tel: 0720 762468