Circuite / Plimbări tematice prin pădure (3+) / marginea lacului / bălți din pădure

# Puteți participa la evenimente organizate periodic (vezi Facebook > Fundatia Snagov > Evenimente), prezentate și în Calendar (Google).
Grupurile pot comanda direct din magazinul online http://Turism.Snagov.ro.
Detalii la tel: 0720762468, office@FundatiaSnagov.ro / turism@Snagov.ro.  Situația Rezervări (locuri libere) => www.Snagov.ro/rezervari

Tură pe gheață (lacul are 16 km lungime)
Insula - Manastirea Snagov
Tritoni din bălțile din padure
Fără ghid, nici nu vezi și nici nu înțelegi
Ghiocei > milioane ...
Bălți permanente și temporare
Ce-am mai găsit aici?
Vânătoare de (forme de) frunze
Povestiri și activități
Mic popas cu povestiri și gustare
La cuibul ariciului
Stejar secular * Poză finală de grup

Circuite / Plimbari TEMATICE (pe jos) prin pădurile / marginea lacului / bălți din pădure – din Zona Snagov

Prezentare: Pădurile din Zona Snagov (jurul lacului Snagov) contin o foarte diversificata biodiversitate (flora si fauna) [exista si doua arii naturale protejate, cu padure, lac, balti permanente si temporare etc.].
Astfel, in cursul anului, gradual se schimba peisajul, plantele care ajung sa infloreasca, sa faca seminte / poame, fauna asociata care se hraneste cu ceea ce rezulta, sunete si mirosuri variate, naturale.

Idee / Propunere: Ce poate fi mai placut (util / instructiv) decat a face o plimbare (circuit) prin padure si a avea un insotitor / ghid care sa va duca si sa va arate / prezinte principalele “atractii” (flora / fauna) din ziua (perioada) respectiva?

Alternative: Sunt pregatite 6 zone (recomandate) și circa 12 trasee (“de bază”) cu durate, complexități și tematici diferite. Majoritatea sunt “pe jos” (căci am mai putea utiliza și bicicletele / caiace / vaporaș).

Exemple de ture/circuite: flori de primăvară (6: ghiocei / viorele / untisor – urzici – leurda / micsunele / mix de flori), tritoni – șerpi – șopârle(3),  ieșiri de noapte (4: licurici / broaște / lilieci / insecte), ciuperci(1), macronevertebrate (index biotic), păsări (3),  insecte(3), plante medicinale(3), pe gheață (2 + după urme pe zăpadă) etc. * De fapt, Fundatia Snagov continuă și Monitorizarea de specii și habitate (circa 311 specii) astfel că avem un Calendar special (relevant pentru specialiști).

Dificultate: categoria ușoară-moderată (prin zone de pădure și sat) și vă oferă posibilitatea/ oportunitatea de a descoperi farmecul natural al zonei într-un mod activ. Și avem variante (adaptări) atât pentru copii (4-10 ani / 11-16 ani / adulți) cât și pentru grupuri organizate.
În mod implicit, căutam un set de plante (medicinale, uzuale, rare/protejate) și uneori și anumite exemplare de faună. Pentru a le observa și poza. În mod excepțional:
a) gustăm (ceva de sezon: măceașă, lăptucă, mugure, floare, frunză, corcodușă, dudă, fragi, napi, măr pădureț etc)
b) adunăm câteva exemplare de plante medicinale, pentru a face ulterior (la intoarcerea la sediu) demonstrații (exemplificări) legate de: cum se usucă (pentru ceaiuri), cum se face o infuzie, tinctură, praf, unguent, cremă etc. (vezi mai jos, o colecție de link-uri exemplificative).

Nota: Avem o lista cu circa 53 de plante rare si protejate, care in trecut au fost atestate ca existand in zona Snagov, insa cu ocazia inventarierii din 2011-2012, nu au fost regasite. Deja circa 4 au fost regasite. Iar pe traseele pe care vi le recomandam, sunt sanse mari sa rel regasiti. Si in acest caz, primiti o diploma, o mentionare explicita in site-ul nostru precum si o recunoastere publica de la o institutie de prestigiu (publica) din Bucuresti.

Echipament recomandat: pantaloni si incaltaminte cu o talpa mai groasa, maneci lungi, sacosa/rucsac, macat 1 litru de apa si un “dulce” (fruct, ciocolata), aparat foto, cateva pungi de plastic, telefon, un set de materiale de orientare/informative legat de circuit (obiectivele acestuia).

Durata: 1,5 – 4 ore, in cursul zilei (intre 10:00 – 18:00).

Imagini din circuite:(colectie poze din album Facebook) * Peste 311 specii protejate, rare și amenințate dintr-un total estimat la peste 4200, în 4 habitate principale (Fundatia Snagov a făcut peste 66.000 poze în ultimii 10 ani):
[21] PLANTE C din Zona Snagov (comune – neprotejate
[42] LISTA Specii protejate din ANPLS
[  5] NEVERTEBRATE P din Zona Snagov (protejate+rare) [32f+33I]
[  6] REPTILE P din Zona Snagov (protejate+rare) [32dr+33R]
[39] 180217 Snagov – Tura prin padurile riverane
[55] 160312 Circuitul prin pădurea Snagov
[32] 170318 Tură în pădurea Snagov
  
Tarif
:
1) membrii Fundatiei Snagov (si invitati) – beneficiaza de o suita gratuitati / facilitati
2) 5 lei / persoana (numai la turele de sambata si cand se formeaza grupuri de minim 12 maxim 20 persoane) si se aloca doar un insotitor (nu ghid  – care poate costa intre 100-250 lei / 2h – deci minim 10 lei). Aceste sume sunt folosite pentru cheltuielile de intretinere – administrare a Centrului de Biodiversitate;
3) 22-27 lei/persoană pentru grupuri organizate (16+p: segmentul corporate, gradinite – scoli etc). Tariful depinde de: data + ora + durata / traseul / tematica / consumabile + echipamente necesare / ghidul care prezinta detaliile de specialitate de-a lungul traseului;
4) de regulă sunt incluse și scurte activitati eco-civice (igienizare. ecologizare etc.) pentru care asiguram kit (manusi, saci etc.)

Locul de adunare / plecare / intoarcere / discutii: + instructaje, demonstratii, sinteze finale: Sos. Snagov nr 78, Snagov sat, Snagov, Ilfov.
Transport public: R447 (1,5 lei/75min din Piata Presei Libere > Snagov sat: Posta) – App: Moovit, STB).

Mod de participare:
a) la turele de sâmbăta: există evenimente în pagina facebook Fundatia Snagov cu detalii și dați email la office@FundatiaSnagov.ro;
b) grupuri – faceți rezervare / comandă : email turism@snagov.ro (si e necesara o plata in avans)
– Toti participantii vor respecta instructiunile insotitorilor si regulamentele in vigoare.

+++
Nota: Datorita procesului de globalizare (..) exista o descurajare si presiune asupra celor care mai sustin autonomia (off-grid survival aso) ori traditiile locale (ex: prezentate ca riscuri alimentare, sociale, medicale etc.). Astfel, toate competențele milenare se pierd odată cu semințele locale tradiționale etc. . 
Dacă considerăm (doar) PLANTELE, noi vă propunem:

Plantele pot fi consumate crude, pot fi uscate sau conservate si apoi sunt gatite in felurite moduri. Vizitati colectia de produse locale și ajutați cumpărând câteva + dați feedback.
Dar oare cum pot fi utilizate/consumate plantele medicinale pe care le vom cauta in circuitele prin padurile de la Snagov? Iata o scurta enumerare (si instuctiuni – exemple video asociate). De regula asiguram si noi (la sediu) demonstrații similare:
1) CEAI (“apa cu gust”) (film1, film2);
2) INFUZIE (film1, film2);
3) Decoct (film1, film2);
4) Tinctură  (film1, film2);
5) Ulei  (film 1, film2 )
6) Unguent  (film1, film2)
7) Crema  (film1, film2) ;
8) pudră / praf > pastille  (film1, film2)
9) “Pastă de dinți” eco (aroma de busuioc, menta, lamaie);
In fond, de ce nu ai incepe (chiar tu!) sa iti produci cele de mai sus, cu plante cumparate (sau chiar recoltate din natura)?

Pentru orice detalii suplimentare, contactati-ne la office@FundatiaSnagov.ro * Tel: 0720 762468

49Shares